Astos.gr

Σημείο Ενημέρωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Τιμές Καυσίμων ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Πραγματοποιήθηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίων. Επίσης παρέστησαν πολιτικοί, τοπικές αρχές από την Φλώρινα, κλήρος και λαός.

Ολόκληρος ο χειροτονητήριος λόγος του Μητροπολίτη Φλωρίνης

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Καλούμαι σήμερα να γίνω τύπος Χριστού, να μετέχω στο τριπλό αρχιερατικό αξίωμά Του• του λειτουργού των μυστηρίων, του διδασκάλου του Ευαγγελίου και του εμπνευστού του φιλανθρωπικού έργου, όχι μόνο με τους λόγους μου, αλλά κυρίως με τη ζωή μου. Χειροτονούμαι να υπηρετήσω τον κάθε άνθρωπο, ‘‘υπέρ ων Χριστός απέθανε’’. Στόχος μου• ο αγιασμός και η σωτηρία, πρώτα της ψυχής μου και ύστερα του ποιμνίου που η Εκκλησία μού εμπιστεύεται. Στους ασθενείς ώμους μου θα τοποθετήσει το ωμοφόριο για να μου θυμίζει την ευθύνη που έχω για κάθε άνθρωπο, και του πλανεμένου, αλλά και του αδελφού εν Χριστώ, ώστε από εδώ και πέρα η ζωή μου να είναι μία συνεχής αναζήτηση των ανθρώπων στον δρόμο για τη Βασιλεία των Ουρανών».

Ευχαριστώντας θερμά και καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμο, είπε: «Προσεύχομαι σεμνά, ώστε η ταπείνωσή Σας, η ειρήνη Σας, η σωφροσύνη Σας, η αγάπη Σας, το εκκλησιαστικό φρόνημά Σας να είναι για μένα και την αρχιερατική μου πορεία ένα διαρκές μάθημα. Ξέρω ότι δεν επιθυμείτε την προβολή, γι’ αυτό και είστε λαοπρόβλητος. Γνωρίζω ότι δεν τυφλωθήκατε από τη λάμψη της εξουσίας, γι’ αυτό και είστε θεοφώτιστος. Καταθέτω την κοινή άποψη ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο Προκαθήμενος των έργων και της αγάπης, της απλότητας στη ζωή και της ταπείνωσης στην ψυχή. Μου δείξατε ανύστακτο, φιλόστοργο και πατρικό ενδιαφέρον. Σας ανταποδίδω την προσευχή μου, την υπακοή μου, και την αφοσίωσή μου σε Εσάς και την Εκκλησία».

Κλείνοντας τον χειροτονητήριο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος, αναφερόμενος στους προκατόχους του Μητροπολίτες Φλωρίνης και τον πιστό λαό της Επαρχίας του, προσέθεσε: «Ιδιαιτέρως, με συγκινεί το γεγονός ότι εξελέγην και χειροτονούμαι Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, στην πολυβασανισμένη Μακεδονία μας και διαδέχομαι δύο μεγάλους Επισκόπους.

Τον θρυλικό κυρό Αυγουστίνο και τον αγιοπνευματικά χαριτωμένο κ. Θεόκλητο, των οποίων, του μεν πρώτου την πρεσβεία επικαλούμαι, του δε δευτέρου την ευχή και τη στήριξη επιζητώ. Η καρδιά μου αυτή την ώρα πλημμυρίζει από αγάπη και ευθύνη για τον ευλογημένο κλήρο και λαό της λαχούσης μοι θεοσώστου Επαρχίας Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Ασπάζομαι τον καθένα και την καθεμία ‘‘εν φιλήματι αγίω’’. Γνωρίζω καλά πως είναι άνθρωποι ευλαβείς και ευσεβείς, προσδεδεμένοι στις παραδόσεις της πίστεώς μας, καθώς και άγρυπνοι φρουροί των συνόρων μας. Σας διαβεβαιώνω, πατέρες και αδελφοί, ότι θα αγωνιστώ με όλη τη δύναμη και θα προσφέρω και τη ζωή μου για την πνευματική σας οικοδομή επειδή η φιλανθρωπία του Θεού με ελέησε να ποιμάνω μία πνευματικά καλλιεργημένη Επαρχία».

Ekklisiaonline.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Astos.gr

Άμεση και χρήσιμη ενημέρωση για ότι συμβαίνει στον Δήμο Αμυνταίου αλλά και στην ευρύτερη  Δυτική Μακεδονία.

Χρήσιμα Links

Στοιχεία Επικοινωνία

© 2022 Astos.gr | Created & Powered by Techlute | Επωνυμίες, Λογότυπα, Εμπορικά Σήματα και γνωρίσματα ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες