Πέτη Πέρκα: Κάθε χρόνος ΝΔ και νέες ευκαιρίες κερδοσκοπίας στην αγορά ρεύματος, κάθε χρόνος και νέα βάρη για τους καταναλωτές

Άρθρο της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέa της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στο αφιέρωμα του energypress.gr για τα διακυβεύματα του 2025
«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή για μία ενεργειακή πολιτική με όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, μία προοδευτική πολιτική που θα υπηρετεί το συμφέρον της πλειοψηφίας και όχι της κοινωνίας του ενός τρίτου. Χρειάζονται φυσικά και ριζοσπαστικές τομές ώστε, τα οφέλη της μετάβασης να διαχυθούν στην κοινωνία, και όχι απλά αντισταθμιστικά, και ουσιαστική κριτική στην απελευθέρωση και τα εργαλεία της αγοράς ενέργειας που, όπως απέδειξε και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, δεν λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας και της παραγωγής», τονίζει η Πέτη Πέρκα στο άρθρο της.

Σημειώνει ακόμη πως η προσκόλληση της κυβέρνησης ΝΔ στο ορυκτό αέριο και στη στήριξη των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν τη μείωση των τιμών ρεύματος για τους καταναλωτές (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανία).

Προχωρά σε μία γρήγορη αναδρομή, έναν μικρό απολογισμό της κατάστασης στην αγορά ενέργειας τα τελευταία πέντε (5) έτη. Αφετηρία είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, η στρεβλή στη συνέχεια εκκίνηση του Μοντέλου-Στόχου (target model) τον Νοέμβριο του 2020, με την εμφάνιση των πρώτων «παιχνιδιών» εκατομμυρίων στην αγορά εξισορρόπησης.

Η Π.Πέρκα υπογραμμίζει την κυβερνητική «συνταγή», όπως την χαρακτηρίζει, που εφαρμόζεται έως και σήμερα: πλήρη μετακύλιση οποιουδήποτε ρίσκου και επιθυμητών κερδών των παρόχων ρεύματος στους καταναλωτές αλλά, καμίας ελάφρυνσης.

Αναφέρεται στη ρήτρα αναπροσαρμογής που, επειδή κατέστη ιδιαιτέρως αντιδημοφιλής, «καταργήθηκε» διά της ενσωμάτωσής της στους λογαριασμούς ρεύματος των προμηθευτών και επανήλθε πάλι με το νέο πολύχρωμο σύστημα τιμολόγησης ως μηχανισμός αναπροσαρμογής.

Ασκεί κριτική στην εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων εδώ και ένα έτος και σημειώνει πως το αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης των τιμών και αύξησης του ανταγωνισμού να έχει διαψευστεί πλήρως.

«Εμείς ως Νέα Αριστερά, έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει το «αστείο» με τα πολύχρωμα τιμολόγια, να αναλάβουν το ρίσκο οι προμηθευτές και όχι οι πολίτες. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το να αναγκάζονται κάθε μήνα οι καταναλωτές να λύσουν «εξισώσεις» για να επιλέξουν ένα από τα μονίμως ακριβά τιμολόγια ρεύματος. Να σταματήσει λοιπόν το «αστείο» και να θεσπιστούν, εδώ και τώρα, σταθερά τιμολόγια για τους καταναλωτές, όπως προβλέπει και η σχετική Οδηγία που οφείλει να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο η κυβέρνηση έως την 17η Ιανουαρίου».

Η Πέτη Πέρκα στέκεται τέλος στον νέο τρόπο κερδοσκοπίας που εμφανίστηκε το έτος 2024 για τους ηλεκτροπαραγωγούς από ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και ορυκτό αέριο), ένα ζήτημα που έχει αναδείξει με ανακοινώσεις, ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αίτημα κλήσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στη Βουλή, το οποίο όμως δεν έχει εισακουστεί.

Ειδικότερα σημειώνει ότι: «Με αφορμή κάποια προβλήματα σε περιφερειακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι ηλεκτροπαραγωγοί με συμβατικές μονάδες, κατά βάση ορυκτό αέριο και λιγνίτη, άρχισαν να ζητούν στην πραγματικότητα ό,τι τιμή τούς ερχόταν για να καλύπτουν τη ζήτηση όταν δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο. Οι μέγιστες αυτές τιμές έφτασαν ακόμη και στα 942 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μια ανάσα από τα 1.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο που μάς πέρασε όταν, το κόστος παραγωγής των εν λόγω μονάδων δεν ξεπερνά, σε καμία περίπτωση, τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι δε αποκλίσεις των προσφερόμενων τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μία ώρα πριν και μετά τις 20:00 για το διάστημα, για παράδειγμα, 10-17 Ιουλίου και 26 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου, γεννούν τεράστια ερωτηματικά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου όπως δημοσιεύτηκε:

https://energypress.gr/news/kathe-hronos-nd-kai-nees-eykairies-kerdoskopias-stin-agora-reymatos-kathe-hronos-kai-nea-bari

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

α) Σχολιάστε ελεύθερα γραφοντας την άποψη σας και πατώντας το κουμπί “Δημοσίευση Σχολίου” β) Η αναγραφή του ονόματος δεν είναι υποχρεωτική γ) Περισσότερα στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας