ΔΕΗ: Αλλαγές στην Πτολεμαΐδα 5

Η ΔΕΗ, με επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, επαναπροσδιορίζει τον ενεργειακό της ρόλο στη Δυτική Μακεδονία, μεταφέροντας τη δυναμική της σε τομείς όπως το φυσικό αέριο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και η ανάπτυξη υποδομών για data centers, σε περιοχές που μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν τη λιγνιτική παραγωγή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε τα σχέδια της εταιρείας για δύο μεγάλα έργα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024: τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου και την κατασκευή ενός data center με συνολική ισχύ μέχρι 1 GW.

Η Πτολεμαΐδα 5, που μέχρι το τέλος του 2026 θα σταματήσει να λειτουργεί ως λιγνιτική μονάδα, θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου (OCGT) με ισχύ 350 MW. Η κατασκευή της νέας μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2026 και η λειτουργία της να ξεκινήσει το 2027. Στην πορεία, υπάρχει πρόβλεψη για αναβάθμιση της μονάδας σε κλειστού κύκλου (CCGT) με προσθήκη τουρμπίνας ατμού 150 MW. Παράλληλα, η μονάδα θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει μελλοντικά πράσινα καύσιμα, καθώς θα είναι hydrogen ready, ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον τομέα αυτό.

Η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με προμηθευτές τεχνολογίας και αναμένεται να καταλήξει σε ανάδοχο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με στόχο την ολοκλήρωση της αδειοδότησης μέχρι το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο θα εξασφαλιστεί μέσω ενός αγωγού μικρότερης των 10 χιλιομέτρων, που θα κατασκευαστεί από τον ΔΕΣΦΑ και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027.

Παράλληλα, η ΔΕΗ σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου data center στην περιοχή, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα έχει ισχύ 300 MW, ενώ η δεύτερη φάση θα επεκταθεί στα 1 GW. Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, η υλοποίηση του έργου εξαρτάται από το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, αλλά αναμένεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση για ενέργεια από data centers τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει στρατηγικό ρόλο στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, διοχετεύοντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που θα παράγονται στην περιοχή.

Η επίσημη παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον λιγνιτικό σταθμό Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα. Το σχέδιο αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, με στόχο την προώθηση της καθαρής ενέργειας και της ευελιξίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανάπτυξη:

– Φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,2 GW

– Συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) 300 MW

– Δύο σταθμών αντλησιοταμίευσης με ισχύ 320 MW και 240 MW αντίστοιχα

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει υποδομές, γη και δίκτυο, καθιστώντας την ιδανική για τη δημιουργία ενεργοβόρων ψηφιακών υποδομών, όπως τα data centers, ενώ βρίσκεται κοντά στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος αυτών των επενδύσεων, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι το κόστος για την ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού για τα data centers εκτιμάται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ ανά MW, χωρίς να περιλαμβάνονται τα κόστη ενέργειας και γης. Επίσης, σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι περίπου δύο χρόνια πίσω από την Αμερική στην ανάπτυξη data centers, γεγονός που δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην αγορά και να αναζητήσει διεθνείς επενδυτές για την ενίσχυση αυτής της δραστηριότητας.

Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ για το 2024 ανήλθε σε 10,8 δισ. ευρώ, με 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρουμανία, σημειώνοντας αύξηση 6,2%. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν σε 1,821 δισ. ευρώ (+41,5%), ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 334,8 εκατ. ευρώ (+68,8%). Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα 0,42 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο σε σχέση με το 2023. Για το 2025, ο κ. Στάσσης προβλέπει αύξηση στα EBITDA στα 2 δισ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ, με το μέρισμα να ανέρχεται στα 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

α) Σχολιάστε ελεύθερα γραφοντας την άποψη σας και πατώντας το κουμπί “Δημοσίευση Σχολίου” β) Η αναγραφή του ονόματος δεν είναι υποχρεωτική γ) Περισσότερα στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας