Η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης σταματά οριστικά, καθώς έληξε η τρίμηνη παράταση της ψυχρής εφεδρείας που είχε δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας, ο διευθυντής του σταθμού, Χρήστος Πρέμτης, έδωσε την τελική εντολή για την απενεργοποίηση όλων των συστημάτων, σηματοδοτώντας το τέλος μιας πορείας 41 ετών.
Ένας σταθμός με ιστορία
Ο ΑΗΣ Μελίτης, με ισχύ 330 μεγαβάτ, παρήγαγε ετησίως περίπου 2.500 γιγαβάτ. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2003 και πέρασε σε εμπορική εκμετάλλευση τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Για την κατασκευή του απαιτήθηκαν 571 εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωσή του διήρκεσε τέσσερα χρόνια και επτά μήνες.
Ο σταθμός τροφοδοτούνταν με λιγνίτη από τα ορυχεία της Φλώρινας και της Κοζάνης και, την εποχή της κατασκευής του, θεωρούνταν ένας από τους πιο σύγχρονους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ στην Ευρώπη. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου 2004 από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.
Το ανθρώπινο κόστος της διακοπής
Ο ΑΗΣ Μελίτης απασχολούσε 160 μόνιμους εργαζομένους της ΔΕΗ και περίπου 120 εργαζομένους μέσω εργολαβιών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σταθμού, κάποιοι εργαζόμενοι επέλεξαν την εθελουσία έξοδο που προσφέρει η επιχείρηση, ενώ 30 άτομα θα παραμείνουν προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόσυρσης της μονάδας. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλους τομείς της ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, Γιάννης Φασίδης, εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη διαφωνία του με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, τονίζοντας ότι ο λιγνίτης θα πρέπει να διατηρηθεί ως μέρος του ενεργειακού μείγματος της χώρας για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.
Αντιδράσεις και αιτήματα στήριξης
Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει μέτρα στήριξης για τους 120 εργολαβικούς εργαζομένους, οι οποίοι από σήμερα βρίσκονται χωρίς εργασία. Οι τοπικές κοινωνίες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις εργασίας που προσέφερε ο σταθμός, εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης στην τοπική οικονομία.