Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), καλώντας τον Υπουργό να έρθει στη Βουλή να απαντήσει για ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχία σε φορείς και πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας
Θέμα: «Χωρίς διαβούλευση και επικαιροποίηση μελετών το Περιφερειακό χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας»
Στις 19.6.2024 δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΧΩ ΡΣ/47965/828 (Δ΄ 398) ΚΥΑ του Υπουργού και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού». Στις 17.07.2024 δημοσιεύτηκαν Διορθώσεις σφαλμάτων στο ανωτέρω ΠΧΠ ( Δ΄458).
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ενστάσεις που είχα διατυπώσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας. Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ εις βάρος των λιγνιτικών περιοχών παραβιάζει τις νόμιμες διαδικασίες.
Η Κυβέρνηση δεν ζήτησε, ως όφειλε, την γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας, δεν προέβη στην απαιτούμενη διαβούλευση και δεν επικαιροποίησε τις σχετικές μελέτες που βασίστηκε το ΠΧΠ της ΠΔΜ. Προφανώς η κυβέρνηση παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.
Από το προοίμιο της ανωτέρω απόφασης προκύπτει ότι όλες οι εγκρίσεις, εισηγήσεις, γνωμοδοτήσεις που βασίστηκε η αναθεώρηση του ΠΧΠ της ΠΔΜ είναι του 2013 έως το 2016. Προκειμένου να καλύψουν το αδιαμφησβήτητο κενό επικαλούνται την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/15512/1026/ 12.02.2024 απόφαση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ. Ήδη από το 2021 είχα επισημάνει ότι η ορθή διαδικασία αναθεώρησης του ΠΧΠ απαιτεί νέα διαβούλευση επί επικαιροποιημένων μελετών.
Πρόσφατα το ΣτΕ ακύρωσε αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με το σκεπτικό ότι η έγκριση αυτή δεν προέκυψε από επίκαιρες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η μη τήρηση ή η πλημμελής τήρηση της γνωμοδοτικής διαδικασίας συνιστά παράλειψη ουσιώδους τύπου της διαδικασίας.
Είναι απαράδεκτο εν όψει απολιγνιτοποίσης, η τοπική κοινωνία να απέχει ακόμα μια φορά από το σχεδιασμό (όπως έγινε με το ΣΔΑΜ,ΕΣΔΙΜ, ΠΔΑΜ, ΕΠΣ των ΖΑΠ, προγραμματικές συμβάσεις για την επαναπόδοση εδαφών), που αφορά το παρόν και το μέλλον των περιοχών τους. Δεν νοείται να παίρνονται αποφάσεις χωρίς συμμετοχή και διαβούλευση. Η ενεργή συμμετοχή φορέων και πολιτών είναι κομβικής σημασίας για τη δίκαιη μετάβαση.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
⦁ Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο δημόσια διαβούλευση για το ΠΧΠ της ΠΔΜ; Γιατί δεν επικαιροποιήθηκαν όλες οι σχετικές μελέτες/εγκρίσεις/γνωμοδοτήσεις;
⦁ Γιατί η κυβέρνηση αρνείται τη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα άμεσα ή έμμεσα συσχετιζόμενα με την απολιγνιτοποίηση στάδια σχεδιασμού;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα