25 Απριλίου, 2024

Astos.gr

Σημείο Ενημέρωσης

Aπεριόριστη ενέργεια με την τεχνητή φωτοσύνθεση;

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναζητά έναν τρόπο για τη δημιουργία απεριόριστης ενέργειας εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον, φαίνεται, ότι έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο να αξιοποιήσουν την τεχνητή φωτοσύνθεση, τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά παράγουν ενέργεια, για δικό μας όφελος.

Τεχνητή φωτοσύνθεσηΗ διαδικασία αποκαλύπτεται σε μια νέα πρωτοποριακή έρευνα, κατά την οποία οι επιστήμονες μιμήθηκαν με επιτυχία τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης για την παραγωγή μεθανίου. Αυτό το πυκνό σε ενέργεια καύσιμο απαιτεί μόνο νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακό φως.

Αν επεκταθεί αυτή η νέα διαδικασία, θα μπορούσε να επιτρέψει στην τεχνητή φωτοσύνθεση να αντικαταστήσει τους ηλιακούς συλλέκτες ως κύρια πηγή απεριόριστης και καθαρής ενέργειας, την οποία πολλοί προσπαθούν να βρουν εδώ και δεκαετίες.

Ο Kazynari Domen, ηγήθηκε της ομάδας μηχανικών που κατάφεραν να πάνε τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα, αναπτύσσοντας ένα σύστημα το οποίο διασπά το νερό σε αέριο υδρογόνο και οξυγόνο χρησιμοποιώντας το φως του ηλίου. Από εκεί και πέρα, ήλπιζαν να εξελίξουν και άλλο τη διαδικασία, ώστε να μιμούνται περισσότερο το σύστημα που χρησιμοποιούν τα φυτά, απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και αποθηκεύοντας την ενέργεια από τον ήλιο σε μεθάνιο, ουσιαστικά μια τεχνητή εκδοχή της φωτοσύνθεσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα που μοιάζει με ηλιακά panel, ωστόσο αντί απλώς να εκμεταλλευθούν την ενέργεια του ήλιου και να την αποθηκεύσουν, χρησιμοποίησαν το ίδιο σύστημα της φωτοσύνθεσης στο οποίο βασίζονται τα φυτά για να παράγουν ακόμη περισσότερη αποθηκεύσιμη ενέργεια.

Βgr.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *